Historien bag Jul i den gamle Kongeby

Det var koldt den morgen, da kongen omgivet af rigets mægtigste mænd trådte ud på pladsen, hvor de kongelige turneringer blev holdt.

Den aldrende Christian 3. trak den pelsforede kappe tættere omkring kroppen og vendte ansigtet mod himlen, hvor store sneflager dryssede ned og lagde sig som et hvidt tæppe over hans by. Han så med stolthed mod sit store nyrenoverede slot. Der duftede af brænderøg, gran, stegt kød og bagværk som et umiskendeligt tegn på, at forberedelserne til julen som sædvanligt var i fuld gang i hans by, kongernes by, rigets hovedstad - Nyborg.

Han var der faktisk. Altså kongen. Christian 3. (1536-59) holdt ofte jul i sin hovedstad i Nyborg. Det er ikke bare en god historie. Dem har vi ellers rigtig mange af. Nyborg var faktisk et stort prestigeprojekt for kongen, der byggede i stor stil både på slottet og i byen. Nyborg skulle være residensstad og hovedstad i det nye protestantiske kongerige efter Reformationens indførelse i 1536-37. Byen blev, som den eneste i landet befæstet i sin helhed og fik ny vandforsyning. En kongelig dyrehave blev anlagt lige uden for byen, efter en nøje udtænkt byplan, der skulle iscenesætte kongemagten med torv og turneringsplads foran slottet.

I 1540'erne var byggeriet så langt, at kongen kunne flytte ind. Vi ved, at han ofte opholdt sig i Nyborg i flere måneder af gangen - især omkring jule- og vintertid.

Vi fejrer stadig Jul i den gamle Kongeby. Det gør vi bl.a. med et stort julemarked i Nyborgs autentiske historiske rammer. De mange julelys kaster et smukt skær over den historiske bymidte, boderne, butikkerne og den gamle Borgmestergård, mens juleindkøbene ordnes, æbleskiverne vendes, og den gode julebryg prøvesmages. Byen summer af liv, ligesom der igen skulle forberedes til kongernes store julefest, når der igen er Jul i den gamle Kongeby Nyborg.

 

Sidst opdateret 24. november 2021