RENÆSSANCENS JUL – idekatalog og udstilling

Nyborg Slot & Kulturarv modtog tidligere på året et tilskud fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune til at lave en udstilling om Renæssancens Jul samt til at udvikle et idékatalog, der kan bruges af de julemarkedsaktører og -handlende, der har lyst til at arbejde endnu mere med historien.

Ifølge formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup, er der gode grunde til at investere i julen: - Der er hele tiden brug for at videreudvikle de gode events, vi har i Nyborg. Derfor valgte vi at bakke op om projektet, der skal sikre en endnu bedre historisk fundering af Jul i den gamle Kongeby. I år 2009 startede de årlige julemarkeder på Borgmestergården. Som årene er gået, har markedet vokset sig større og større, og nu er det hele byen, der hvert år fejrer ”Jul i den gamle Kongeby” over to weekender i december.

Tyske rødder og fokus på renæssancen

Julemarkeder er en gammel skik, der formodentlig kommer fra Tyskland, og som kan spores tilbage til 1300-tallet. Dog er det uvist, hvorvidt der tidligere har været afholdt julemarked i Nyborg, men vi ved, at kongerne ofte har opholdt sig på Nyborg Slot henover julen. Især Christian 3. holdt vinterlejr og jul på slottet, så mon ikke, at højtiden også blev fejret i byen?

Borgmestergården giver mulighed for at fortælle, hvordan juleforberedelserne foregik i renæssancen – og i de selvsamme lokaler, hvordan borgmesterfruen Sidsel Lerche forberedte julen for godt 400 år siden. Juleudstillingen vil omhandle julens forberedelser fra de gik i gang i november og frem til juleaften, og indtil det nye år indtraf 25. december.

Endnu mere historisk jul i den gamle Kongeby

Bevillingen fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget skal bl.a. sikre, at der nu bliver endnu mere formidling af den historiske jul: - Det er fantastisk, at Erhvervs- og Udviklingsudvalget bakker op om både julen og Borgmestergården, så vi nu kan formidle historien om renæssancens jul i de smukke og stemningsfulde rammer på museet. Udstillingen bliver en ”genbrugs-udstilling”, der kan tages frem år efter år. Det er med andre ord et bæredygtigt koncept, fortæller Mette Ladegaard Thøgersen, der er leder af Nyborg Slot & Kulturarv.
Udvalget har også finansieret udarbejdelsen af et idékatalog, der skal udleveres til de øvrige julemarkedsaktører, de handlende m.v. Idekataloget omhandler julens traditioner i senmiddelalderen og renæssancen og gør det ligeledes muligt at videreudvikle og styrke julemarkedets særlige historiske profil med konkrete ideer, der kan bruges i julemarkedet anno 2019 og videre frem. 

Julen handlede også dengang meget om mad og drikke og der er masser af inspiration at hente for byens bagere, restauranter og lokale bryggerier. Kataloget indeholder også idéer til historisk julepynt, julelege etc., som ligeledes stilles til rådighed for alle interesserede aktører. 

Idékataloget er udsendt til Julemarkedets aktører og findes desuden på museets hjemmeside, hvor det frit kan benyttes af alle, der gerne vil prøver kræfter med historiske æbleskiver og lutendrank, historiske julelege m.v.

Se idekataloget for renæssancens jul her

Fakta

Fyraftensforedrag om ”Renæssancens Jul” 27. november kl. 17-18. Her fortæller projektmedarbejder Birgit Toft og praktikant Kamilla Due Abrahamsen om ”Renæssancens Jul”. De har begge arbejdet med både udstillingen og idékataloget. Foredraget finder sted på Tinghuset, Stendamsgade 9. Det er gratis at deltage.

Udstillingen ”Renæssancens Jul” åbner 29. november kl. 15. Alle er velkomne. Udstillingen kan ses på Borgmestergården, Slotsgade 11, fra 30. november til 22. december. Almindelig entré. Børn er gratis.

Sidst opdateret 18. november 2019