Kongen kommer! Kongen kommer!

Og vil trone fra sin tronstol under julemarkedet i den gamle Kongeby.

Tronstolen på Torvet i Nyborg

Ja, det er helt rigtigt. Kongen kommer i år til julemarkedet i skikkelse af reformationskongen Kong Christian 3. Da hans slot i år er i fuld gang med at blive renoveret, bliver hans tronstol fra Danehofsalen på Nyborg Slot bragt til torvet, så både borgere og byens gæster alligevel kan hilse på ham.

Tronstolen indgår i en ny juleinstallation, hvor de berømte danehoftern fra Danehofsalen danner baggrunden, og årets julekugle vil fremtræde flot i en glasmontre. Idéen med installationen er blandt andet, at børn og voksne kan tage et foto siddende i tronstolen med eller uden Kong Christian 3, som vil trone fra sin stol under julemarkedet lørdage kl. 12, kl. 14 og kl. 16, og søndage kl. 12 og kl. 14. Så husk selfiestang.

Juleinstallationen med tronstolen på torvet vil stå til fri fotografering frem til 22. december Juleinstallationen er udarbejdet af Nyborg-kunstneren Ole Skovsbøll.

Udover at trone fra sin tronstol på torvet, kan du også være heldig at møde Kong Christian 3. når han, under julemarkedet de to første weekender i december, går rundt på torvet og i handelsgaderne og uddeler ’Kongens chokolademønt’.

Da Nyborg Slot ikke er tilgængeligt pga. renovering, er hensigten med juleinstallationen blandt andet, at den er med til at formidle fortællingen om Nyborg Slot og Danehofsalen især, som datidens danske parlaments (Danehoffet) samlingssted – middelalderens Christiansborg. Samtidig bidrager installationen  til at formidle fortællingen om Nyborg som reformationshovedstad, eftersom den magtfulde Kong Christian 3., der indførte reformationen i Danmark havde Nyborg, som sin residensby og således ofte holdt sin jul i byen, hvor den nye protestantiske kongemagt skulle iscensættes. Fortællingen er en af de helt centrale fortællinger i verdensarvsfortællingen omkring Nyborg Slot og by. Og det er derfor vi stadig fejrer Jul i den gamle Kongeby.

Sidst opdateret 28. november 2017