Jul i den gamle Kongeby i pixi-format

Når julelysene tændes i Nyborg, så markerer det samtidig, at der er Jul i den gamle Kongeby.

Julepixi'en

Jul i den gamle Kongeby er et fælles brand for alle julens mange aktiviteter i Nyborg.

Nu genudgives en lille publikation, der i pixi-format fortæller historien om Jul i den gamle Kongeby til alle interesserede. Den udkom første gang i 2016. Interessen har været stor og oplaget er ved at være væk. Derfor genudgives den nu i en let revideret form.

Målgruppen er både nyborgensere og gæster. Pixi-formatet har tidligere været brugt med stor succes til denne form for formidling i forbindelse med Danehof og senest Nyborgs rolle som Danmarks reformationshovedstad i forbindelse med markeringen af reformationsjubilæet i løbet af året. Det er netop det kapitel af verdensarvsfortællingen Jul i den gamle Kongeby er med til at levendegøre.

Christian 3. skabte i midten af 1500-tallet det byrum, der nu oplyses af julelysene. Faktisk holdt han også ofte jul i Nyborg. I hvert fald opholdt han sig på sit nyrenoverede slot i op til halve år ad gangen i vinterhalvåret. Det skete i forbindelse med, at Nyborg by blev omskabt til et fyrstespejl for den nye protestantiske kongemagt, og slog Nyborgs funktion som reformationshovedstaden i Danmark fast.

- Derfor er det særligt glædeligt, at Jul i den gamle Kongeby-pixien genudgives i en opdateret form netop i 2017, hvor vi hele året har markeret 500 året for Reformationens begyndelse. Det er bare et af mange tiltag under Jul id en gamle Kongeby, der sætter fokus på den fortælling. Det giver en unik mulighed for at brande julemarkedet og alle julens øvrige aktiviteter med afsæt i byens historie. Lidt flot kan man sige, at kun i Nyborg kan der afholdes jul og julemarked i den gamle Kongeby som et led i levendegørelsen af kulturarven og historien i en helt ny og moderne kontekst, siger formanden for Erhvervs og Udviklingsudvalget Peter Wagner Mollerup. - Med udgivelsen af pixi’en vil vi gerne præsentere den fortælling, som Jul i den gamle Kongeby er med til at levendegøre og samtidig gøre opmærksom på alle de spændende ting, der foregår, når julen fejres i det nye årtusinde her i Nyborg, Danmarks Riges Hjerte.

Der sker alt muligt i Nyborg i løbet af december. Den største begivenhed er naturligvis det store julemarked, der i år løber over to weekender, 1.-3. og 8.-10. december. Men der sker også en masse andet på Borgmestergården, Bastionen, Nyborg Bibliotek, Nyborg Kirke og i handelsgaderne. Nyborg Handel sætter fuld blus på julelysene, der oplyser hele den historiske bymidte og skaber de helt rigtige autentiske omgivelser omkring de mange juleaktiviteter. De oplyser ikke bare den historiske bymidte, men også et vigtigt kapitel i byens historie. En række aktiviteter på selve julemarkedet, er med til at sætte fokus på den historie sammen med blandt andet årets julekugle, de traditionsrige julebryg, nye installationer i forbindelse med julebelysningen og meget andet. Det er ikke et historisk julemarked, men et nutidigt julemarked, der i de autentiske omgivelser med afsæt i traditionen er med til at sætte fokus på op levendegøre historien.

Jule-pixien kan hentes gratis i Bureauet Nyborg på Torvet og i museumsbutikkerne på Østfyns Museer. Pixi’en er designet af Sussie Baassel Holdt, grafisk designer i Nyborg Kommune. Teksten leveret af Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot og Borgmestergården.

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot og Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

 

Sidst opdateret 13. november 2017