Fedegrisen parteres

Når der fejres Jul i den gamle Kongeby, så er der også jul i kongens Fadebur.

Foto: Østfyns Museer

I anledningen af julen skulle Kongens Fadebur fyldes op med gode fødevarer fra det halve Fyn, så kongen kunne holde en ordentlig julefest. Og det betyder traditionen tro, at fedegrisen skal parteres.

Kom og oplev fedegrisen blive parteret på Borgmestergården som i gamle dage, når julefesten blev forberedt i fadeburet. Som optakt til julemarked i den gamle Kongeby på den gamle købmands- og borgmestergård i Nyborg parterer vi grisen, så den kan blive forædlet til medister, rullepølse, blodpølse, blodbudding, bacon, krydderfedt og meget andet.

Weekenden efter skal der smages på al den gode julemad i det gule køkken, hvor grisen er blevet tilberedt i løbet af ugen. Det er bare en af de mange spændende ting, der foregår på Borgmestergården, når der er julemarked i den gamle Kongeby i de to første weekenden i december.

Som sædvanlig holder Dragtlauget skænkestue, der er masser af boder, musik, gang i smedjen og hele den gamle Borgmestergård summer af liv, ligesom juleforberedelserne til kongens og borgmesterens julefest var i gang.

Du kan samtidig gå på opdagelse i historien om familien Lerche i en opdateret juleversion, der fortæller om julens historie og fejring på reformationstiden og i renæssancen, om nisser og folketro og nissekongen i Kværndrup. Det er alt sammen en del af levendegørelsen af fortællingen om jul i den gamle Kongeby, Nyborg.

1. december kl. 13-18: Fedegrisen parteres.
9. december kl. 12-15: Vi smager på julemaden.

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & borgmestergården. Tlf: 6531 0207, mobil: 2396 2076,
e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

 

Sidst opdateret 27. november 2017