Birkenisser

Byens Børnehaver maler Byens Bedste Birkenisser.

Byens bedste birkenisser malet af byens børnehaver

Så skal vi snart holde Jul i den gamle Kongeby igen. Forberedelserne har været i fuld gang længe, for der sker en hel masse i Nyborg fra julelysene tændes 24. november og helt frem til jul. På Borgmestergården i Nyborg får vi som altid rygende travlt op til jul. Og traditionen tro inviterer vi byens børnehaver til at være med til at male byens bedste birkenisser.

For historien om, hvorfor vi holder Jul i den gamle Kongeby, skal naturligvis fortælles. Museumsnissen Mads har inviteret alle børn fra Nyborgs børnehaver til at være med til at skabe julestemning både på museet og i byen. Vi får derfor besøg af en masse børnehaver der kommer forbi for at male de smukkeste, fineste, sjoveste og skøreste birkenisser. Birkenisserne skal bo hele julemåneden hos Nisse Posse på Nyborg Bibliotek og hos Mads Nisse på Borgmestergården.

Projektet ”Hjælp Mads Nisse” er blevet en fast tradition i samarbejdet mellem børnehaver og museum. Børnene maler birkenisser og er med på en nissejagt på museet, hvor vi ser om vi kan finde spor efter Mads Nisse og hører de gode gammeldags historier om nisser og gårdboer. Og selvfølgelig om nissekongen fra Kværndrup. For lige som menneskenes konge fejrede jul i den gamle kongeby Nyborg, så holdt nissekongen naturligvis også julefest på Østfyn, hvor de gamle folkesagn fortæller han boede.

Det er faktisk et vigtigt formidlingsprojekt, der udover at fortælle historien også skal skabe gode oplevelser på museet for de mindste. Gennem fortællingen om nissekongen og julen i middelalderen og renæssancen, introduceres ungerne til byens historie, der ligger bag Jul i den gamle Kongeby, og samtidigt et vigtigt kapitel af verdensarvsfortællingen i Nyborg i børne- og nisse-højde.

For yderligere oplysninger, kontakt

Juleinspektørerne Emil Kvist og Lasse Grandal, tlf. 2429 8748, e-mail: emkm@ostfynsmuseer.dk

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården. Tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

 

Sidst opdateret 13. november 2017