Se fedegrisen blive til julemad

Hele december vil der være masser af historiske aktiviteter på Borgmestergården i Nyborg. Julen skydes i gang 1. december, hvor fedegrisen parteres i det gamle køkken på Borgmestergården.

En lille sød gris

Grisen bliver til en lang række gode juledelikatesser: æbleflæsk, blodpølse, medisterpølse, rullepølse, leverpølse, finker og krydderfedt. Alt dette vil man kunne få smagsprøver på lørdag 10. december.

- Traditionen bag slagtningen af fedegrisen op til jul, går langt tilbage i den danske historie. De forskellige måder at forarbejde grisen er oprindeligt opstået for at kunne opbevare kødet og bruge det som forråd vinteren over. I dag køber man grisen i supermarkedet, men på Borgmestergården fortsætter vi de stolte juletraditioner. Kongens Fadebur skal nemlig fyldes, så vi er klar, når kongen kommer til byen for at fejre højtiden, fortæller afdelingsleder Janus Møller Jensen.

I forbindelse med julemarked i den gamle Kongeby foregår der en lang række aktiviteter på Borgmestergården 3.-4. og 10.-11. december. Man kan blandt andet opleve drillenisser, eventyrfortælling, historisk folkemusik, foredrag om historisk mad, og kigge inden for i en lang række boder med hjemmelavet håndværk.

Til Jul i den gamle Kongeby skydes reformationsåret 2017 også så småt i gang. Blandt andet vil man kunne opleve salg af pebernødder og afladsbreve efter katolske skikke, inden markeringen af reformationsjubliæet begynder for alvor næste år.

Få mere information her

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot og Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 30. november 2016