Nyborg Slot fuld af eventyr og julekalendermagi

Se rekvisitter, kostumer, kulisser og de autentiske rammer fra årets DR-julekalender på Nyborg Slot.

Foto: Per Arnesen

Foto: Per Arnesen

Også i år er Nyborg en julekalenderby. I 2015 var det TV 2’s julekalender ”Juleønsket”, der foregik i Nyborg, og i år har Nyborg Slot lagt rammer til dele af DR’s julekalender ”Den Anden Verden”. Allerede fra 26. november kan alle, der glæder sig til at følge med i årets julekalender, opleve rekvisitter, kulisser og kostumer fra julekalenderen på Nyborg Slot.

Eventyrlig julekalender

Dette års julekander på DR hedder ”Den Anden Verden” og er en eventyrlig dramaserie for hele familien, der kører mens vi tæller ned til jul…. Det er en serie om to tvillingesøstre på 15 år, der tager deres første skridt ind i en fascinerende, farlig og uforudsigelig voksenverden. Med brødrene Grimm’s eventyrlige fortællinger som bagtæppe for historien, møder søstrene de omvæltninger, udfordringer og opgør, der hører teenageårene til, men på en ny og magisk facon.

Nyborg Slot har, ligesom blandt andet labyrinten på Egeskov, dannet ramme om nogle af optagelserne. De unikke historiske rum har inspireret til skabelsen af eventyrslottet i julekalenderen ikke mindst på grund af de karakteristiske vægmønstre. Disse udgør også baggrunden for udstillingen 'En anden verden' på Nyborg Slot.

Grimms eventyr er fælles kulturarv

I begyndelsen af 1800-tallet indsamlede de to tyske brødre Jacob og Wilhelm Grimm en række folkeeventyr, der siden er udgivet og genudgivet i mange former og variationer. Mange af historierne var baseret på langt ældre mundtlige fortællinger, der faktisk var blevet udgivet allerede i 1500-tallet. På den baggrund kan historierne om Hans og Grethe, Askepot og Snehvide allerede være blevet fortalt på Nyborg Slot som historier til fætrene Christian 2. og Christian 3. – eller Christian 3.s yngre bror Hans, der som sin bror ligeledes blev opdraget til at overtage tronen.

- Eventyrerne er en del af vores fælles kulturarv og udspringer af middelalderens fortælletradition. De lever i film, fantasy, spil, bøger og tegneserier, hvor de bliver fortalt igen og igen til et nyt publikum i nye medier i en ny tid. Med udstillingen på Nyborg Slot er det målet at sætte fokus på den kulturhistoriske baggrund for de eventyr, som DR’s julekalender bygger på, siger Janus Møller Jensen, afdelingsleder ved Nyborg Slot og Borgmestergården.

- Nyborg Slot danner rammen om nogle centrale scener og har inspireret til det eventyrlige slot i DRs julekalender. Det er derfor oplagt at tage det som afsæt for at fortælle vores fantastiske historie med udgangspunkt i julekalenderen, siger formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Erik Rosengaard. Det er Kultur- og Fritidsudvalget, der har bevilget penge til udstillingen på slottet.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med DR, der har stillet en række rekvisitter og især kostumer fra julekalenderen til rådighed for udstillingen, der kan opleves på Nyborg Slot fra 26. november 2016 til 19. februar 2017.

Snigpremiere på 'Den Anden Verden'

DR’s julekalender tyvstartes med en snigpremiere på det første afsnit i KinoVino fredag 25. november med efterfølgende reception og udstillingsåbning på Nyborg Slot for særligt indbudte og de heldige vindere af 'Julekonkurrencen'.

Sidst opdateret 21. november 2016