Årets julekugle i Nyborg 2015

I den gamle kongeby Nyborg har forberedelserne til årets mange juleaktiviteter og det store julemarked været i gang længe.

Julekuglen Nyborg 2015

Traditionen tro præsenterer vi  også årets julekugle. Den vil være i handlen fra 27. november 2015 og kan købes i Bureauet Nyborg på Torvet og i museumsbutikkerne på Østfyns Museer.

Hidtil har vi i designet af julekuglerne taget udgangspunkt i julepynten i  grafikken fra Jul i den gamle Kongeby.  I år har vi ville skabe en julekugle, der skulle sprede stemningen af Jul i den gamle Kongeby  gennem illustration af en detalje eller historie fra en af byens mange historiske bygninger.
Valget faldt på firkløverfrisen, der løber langs med Nyborg Vor Frue Kirkes smukke østgavl og er et af de fineste eksempler på sengotisk teglstensarkitektur, vi har i Danmark.

Den gamle middelalderkirke blev grundlagt af Dronning Margrethe 1. (1376-1412) som en markering af den militære sejr i 1389, der gjorde det muligt at indlemme Sverige i Kalmarunionen. Hun udvidede også Nyborg Slot og fik valgt sin søn og arving til den norske trone, Oluf, som konge i Danmark under hendes formynderregering ved Danehoffet – datidens danske parlament – på slottet i 1377. Kirken – og på mange måder hele Nyborgs historiske bymidte med slot og kirke som yderpunkter – er på den måde det eneste monument i Danmark, der direkte kan relateres til etableringen af det geografisk set største rige i Europa. Det er en fantastisk historie, som vi samtidig fortæller på en lille seddel, der lægges i æsken til kuglen.

Fik du ikke købt julekuglen de foregående år, eksisterer der stadig eksemplarer, der kan købes, f.eks. på årets julemarked Nyborg 11.-13. december 2015, i Østfyns Museers butikker på Nyborg Slot og Borgmestergården og i Bureauet Nyborg, så længe lager haves.

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot og borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfyensmuseer.dk

Line Bruun Nyborg, webmaster Nyborg Kommune, tlf. 6333 7941, mobil: 2463 9463, e-mail: leb@nyborg.dk

 

Sidst opdateret 27. november 2015