Jul på slottet og borgmestergården

Jul i den gamle Kongeby er alle julens aktiviteter i Nyborg fra julelysene tændes indtil jul.

Foto: Østfyns Museer

Foto: Østfyns Museer

Dertil kommer Julemarked i den gamle Kongeby i weekenden 11.-13. december. Både på Nyborg Slot og på borgmestergården er der masser af aktiviteter og oplevelser helt ind til jul. Samtidig med, at det store juletræ på Torvet og julebelysningen i den historiske bymidte tændes fredag 20. november kl. 16.30, så tænder vi vores julelys i vinduerne på Nyborg Slot og på borgmestergården. For første gang holder både slottet og borgmestergården åbent fra julelysene tændes indtil 22. december. Køb dine julegaver i de hyggelige butikker, gå på opdagelse i historien og få masser af oplevelser i hele perioden.

Jul på den gamle borgmestergård

Den julepyntede borgmestergård inviterer på nissehistorier, nissedrilleskole, udstillingen om tro og overtro – nu med nisser, historiske juleværksteder og en butik, der flyder over af spændende og unikke julegaveideer. Hver lørdag, søndag, tirsdag og torsdag er der særlige oplevelser og events, hvor du enten kan lege eller smage på julen. Samtidig vokser Nyborgs magiske juleskov også for første gang op inde i gården på borgmestergården. I de fantastiske historiske og hyggelige rammer på borgmestergården kan hele familien lege, gå på opdagelse i historien, lave gale streger med nisserne, drikke gløgg og varm kakao, få ordnet julegaveindkøbene eller bare få en stille hyggestund midt i juletravlheden.

Jul i Kongens Fadebur

Når kongen fejrede sin julefest i Nyborg, så var der fuld gang i alle juleforberedelserne også i fadeburet. Der blev slaget, stegt, braset, bagt og brygget. De østfynske producenter er nu igen leverandører til Jul i den gamle Kongeby. Ørbæk Bryggeri producerer både en Nyborg Julebryg, en Ørbæk Julebryg og en Julebryg fra Kongens Fadebur, Madværkstedet producerer en række nye spændende produkter og de lokale handlende og restauranter gør sig også klar til Jul i Kongens Fadebur. På borgmestergården kan du opleve julegrisen blive parteret, julegåsen plukket og der laves medister, skinker og blodpølse. Især de frivillige er i fuld sving: Dragtlauget og smeden arbejder, du kan købe gløgg og æbleskiver, smage konfekt, blodpølse, bagværk og andre lækkerier. Under julemarkedet vil der være et arrangement med Kongens Fadebur i riddersalen.

Juleudstilling Engle:PT9

På Nyborg Slot kan du opleve den lokale kunstgruppe PT9 udstille deres værker over temaet engle. Det sker i forbindelse med visningen af TV 2's julekalender 'Juleønsket', hvor engle spiller en central rolle i historien. Kunstnerne giver deres bud på moderne tolkninger af engle ved siden af de igangværende og faste udstillinger. Det bliver spændende at se deres fortolkninger og værker, og hvordan de kan iscenesætte de historiske rum på en ny måde. Udstillingen spiller sammen med udstillingen om tro og overtro på borgmestergården, hvor vi udvider med en sektion om nisser og fortæller om nissernes historie i folketroen, hvor de blev opfattet som faldne engle. De engle, der blev smidt ud af himlen i forbindelse med Lucifers opstand, dryssede ned på jorden og blev til forskellige væsner alt efter hvor de landede: Elvere i skovene, havfruer og havmænd i havet, trolde i bjergene og nisser på gårdene. Udstillingen på slottet åbner med en reception fredag 20. november kl. 15-17.

Så der sker virkeligt en masse på Østfyns Museer i Nyborg, når der igen er Jul i den gamle Kongeby. Både slot og borgmestergård har åbent alle dage undtagen mandag kl. 11-17.

Se mere på Nyborg Slots hjemmeside

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot og borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfyensmuseer.dk

Sidst opdateret 16. november 2015