Julekuglerne

Julekuglerne er udkommet siden 2012, og kan købes i Bureauet Nyborg.

2019

Dannebrog

I 2019 fejrede vi 800-året for Dannebrogs fald. Derfor er det Dannebrog, der pryder årets julekugle.
Myten fortæller, at Dannebrog faldt fra himlen i en blodig krig i Estland i 1219 og bragte dannerne sejr: Slaget ved Lyndanisse blev til endnu en sejr for den danske konge, der netop fik tilnavnet ”Sejr”. Det var i Valdemar Sejrs regeringstid, at Nyborg Slot stod færdigt og blev en vigtig borg i det danske kongerige. Fra Nyborg Slot kunne overfart og gennemfart på Storebælt nu kontrolleres. Måske med et vajende Dannebrog fra tårnet. Dannebrog på årets julekugle er fremstillet som en af de faner, der blev båret på lanserne, når man drog i krig i middelalderen.

2019

2018

Borgmestergården

Årets julekugle 2018 vender tilbage til den gamle borgmestergård i Nyborg. Her julehygges i stor stil hvert år, når der er Jul i den gamle Kongeby i de helt nyrestaurerede
historiske rammer. Den gamle borgmestergård i Nyborg blev anlagt i 1601 af borgmester og storkøbmand Mads Lerche (ca. 1560-1608). Her voksede hans børn Jakob og
Johanne, som du kan se på årets julekugle, op. I årets udstillinger fortæller Jakob og Johanne sammen med gårdboen Mads Nisse historien om livet i Nyborg gennem tiderne.
Borgmestergården er netop blevet restaureret og sat i stand. Restaureringen og udstillingerne er en vigtig del af verdensarvssatsningen i Nyborg.

Kuglen er UDSOLGT.

Julekuglen 2017

 

2017

Jul og Reformationen

Selvom vi fik en ny kirkeordning i Danmark med Reformationen, fortsatte julen som den store højtid i landet. Den kristne fest i kirken fortsatte, og det samme gjorde traditionerne i befolkningen med god mad og gode sager.
I anledning af 500-året for Reformationen udgiver vi i år en helt særlig og smukt dekoreret julekugle smykket med grenen fra Christian 3.’s stamtræ. Den magtfulde konge indførte Reformationen i Danmark i 1536, og han holdt ofte jul i sin residensby Nyborg – byen, hvor den nye protestantiske kongemagt skulle iscenesættes. Det er en af de helt centrale fortællinger i verdensarvsfortællingen omkring Nyborg Slot og by. Det er derfor vi stadig fejrer Jul i den gamle Kongeby. Designet tager udgangspunkt i Christian 3.s anetavle fra midten af 1500-tallet og grenene på kongens stamtræ.

Julekuglen 2017

 

2016

Nyborgs historiske bymidte rummer en enestående historie, og byens rige kulturarv har både national og international betydning.

Nyborg Slot og by var mødested for det danske parlament og var landets første egentlige hovedstad.
Nyborg er ikke bare central for danmarkshistorien, men ligger også placeret midt i riget.

Denne fortælling er samlet under overskriften Nyborg – Danmarks Riges Hjerte og er symboliseret ved det hjerte, der udsmykker årets julekugle. Hjerteformen hører både rigsvåbenet og julen til, men er også inspireret direkte af selve byens grundplan. Kom selv og se og oplev danmarkshistorien i Nyborg – Danmarks Riges Hjerte.

Julekuglen 2016

 

2015

Årets julekugle 2015 er baseret på firkløverfrisen, der løber langs med Nyborg Vor Frue Kirkes smukke østgavl. Frisen er et af de fineste eksempler på sengotisk teglstensarkitektur, vi har i Danmark.

Den gamle middelalderkirke, Vor Frue Kirke, i Nyborg blev grundlagt af Dronning Margrethe 1. (1376-1412) som en markering af den militære sejr i 1389, der gjorde det muligt at indlemme Sverige i Kalmarunionen.

Hun udvidede også Nyborg Slot og fik i 1377 valgt sin søn, arving til den norske trone, Oluf, til konge i Danmark under hendes formynderregering ved Danehoffet.

Kirken - og på mange måder hele Nyborgs historiske bymidte med kirke og slot som yderpunkter, er det eneste monument i Danmark, der direkte kan relateres til etableringen af det geografisk set største rige i Europa.

Julekuglen 2015

 

2014

Årets julekugle 2014 symboliserer levendegørelsen af juleforberedelserne, når der igen fejres jul i den gamle Kongeby. Inspiration til kuglen er hentet fra grafikken til Jul i den gamle Kongeby.

Christian III (1536-1559) holdt ofte jul i Nyborg. Så duftede byen af brænderøg, gran, stegt kød og krydret bagværk som et umiskendeligt tegn på, at forberedelserne til julen som sædvanligt var i fuld gang i hans by, kongens by, rigets hovedstad – Nyborg.

Vi fejrer stadig Jul i den gamle Kongeby med masser af aktiviteter og et stort julemarked i Nyborgs autentiske historiske rammer hvert år. De mange julelys kaster et smukt skær over den historiske bymidte, kongens slot, boderne, butikkerne og den gamle Borgmestergård, mens juleindkøbene ordnes, æbleskiverne vendes og den gode julebryg prøvesmages. I det hele taget summer byen af liv, ligesom der igen skulle forberedes til kongens store julefest.

Kuglen er UDSOLGT.

Julekuglen 2014

 

2013

Årets julekugle 2013 er udsmykket med de karakteristiske tern fra vægudsmykningen på Nyborg Slot.

Nyborg Slot blev grundlagt i 1170’erne, men senest i 1193 gik byggeriet af en stor kongeborg i gang. Den er siden blevet udvidet og ombygget flere gange.

Ombygningen af borgen til et slot i begyndelsen af 1500-tallet var en del af en proces, hvor Nyborg blev udpeget til landets første egentlige hovedstad i 1525. I den forbindelse fik flere af slottets rum den karakteristiske vægudsmykning, der er gengivet på vores julekugle. Mønstret (et såkaldt bosse-mønster) var højeste mode omkring 1520’erne og repræsentativ for det hof og den hofkultur, der var knyttet til Frederik I (1523-1533). Ud over, at det er meget moderne, så er det samtidig symbolet på Nyborgs rolle og status som landet første hovedstad.

Kuglen er UDSOLGT.

Julekuglen 2013

 

2012

Årets julekugle 2012 har taget udgangspunkt i den gamle borgmestergård i Nyborg. En malerisk kulisse der hvert år til jul danner rammen om en masse aktiviteter, når der fejres Jul i den gamle Kongeby.

Den gamle borgmestergård i Nyborg blev anlagt i 1601 af borgmester og storkøbmand Mads Lerche (ca. 1560-1608).

Den lå placeret på en af hovedfærdselsårene gennem byen med en smuk udsigt til Nyborg Slot og indgår fortsat som en vigtig del at det unikke byrum, kong Christian III (1536-1559) skabte, da han udvidede og befæstede både Nyborg Slot og by som en nøje planlagt kongelig residensby – ja, faktisk landets første egentlige hovedstad.

Den flotte bindingsværksbygning rummer byens kulturhistoriske museum.

Kuglen er UDSOLGT.

Julekuglen 2012

Sidst opdateret 20. januar 2020